Na današnji dan
2012
Dragonforce izdajo svoj peti album The Power Within, ki je prvi izid z vokalistom Marcom Hudsonom
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Century Media Records, 2024

Ameriška death metal postava Vitriol je preteklega januarja izdala Suffer & Become, drugi dolgometražni album. Vitriol je četvorka iz Oregona, aktivna od leta 2013. Od nastanka dalje je skupina s svojo glasbo postopoma potiskala nove meje ekstremnega v glasbi, (dotedanjo) kulminacijo tega potiskanja lahko slišimo prav na tem zadnjem diskografskem naporu. Glasba zasedbe je namreč brutalna sinteza različnih ekstremnih podzvrsti z jasno prevlado death metal elementov.

Kot v preteklih izdajah je takoj v ospredju tehničnost glasbenikov, usmerjena v ustvarjanje tako težke glasbe, da sem ob prvem poslušanju dobil hernijo na disku. Kompleksnost in atmosferičnost riffov, ki se pogosto razvijajo nad gosto ritmično mrežo, ustvarja narativo nasilnosti, ki se razvija kot kakovosten film. Dandanes bi lahko med drugim označili kot zanimivost tudi (pretežno) izogibanje prenasičenju elektronskih elementov, podlag, uvodov in polnil s fokusiranjem na popolnem izkoriščanju zvočnosti lastnih instrumentov, kot na primer v primeru uvoda pesmi Shame and Its Afterbirth, kjer zveni kitara skoraj kot sintetizator. Če je bil že prvi dolgometražni album zelo kakovosten, se je skupina zavedala, da je ta morda vseboval premalo variacij in vedno osciliral med hitrim in noro hitrim, zaradi česar je bila po izjavi Kyla Rasmussena, vokalista in kitarista skupine, večja pozornost namenjena tudi ustvarjanju kontrastov, ki bi povečali zanimivost in dodali albumu globino.

Kot že sama glasba nakazuje, so najpogostejše tematike v besedilih Vitriol nasilje in maščevanje, z vpogledom tudi v psihologijo prej omenjenih elementov. Suffer & Become nas popelje v svet krutosti in nasilja, ki pa je tako perfektno in kirurško dodelano do najmanjše podrobnosti, da privlači pozornost poslušalca na skoraj hipnotičen način, skozi celotnih 45 minut. Če je že prvenec To Bathe from the Throat of Cowardice v najslabšem primeru izkazoval izjemen potencial banda, lahko za Suffer & Become rečemo, da je že mojstrsko delo. Poslušanje albuma bi priporočil vsem: ljubiteljem stare in nove šole, v kolikor je slog sinteza obeh, oboževalcem ekstremne glasbe in neoboževalcem, ki bi lahko s poslušanjem menjali mnenje.

SORODNE VSEBINE:
23. 1. 2024Angelus Apatrida - Aftermath / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 4. 2024
Srd - vragvmesiton
Recenzija
11. 4. 2024
Mörghuul - Domination of the Beast
Recenzija
9. 4. 2024
Inquisition - Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence
Recenzija
5. 4. 2024
Iz ropotarnice: Tool - Ænima
Recenzija
3. 4. 2024
My Dying Bride - A Mortal Binding
Recenzija
29. 3. 2024
Khold - Du dømmes til død
Recenzija
28. 3. 2024
Aeternus - Philosopher
Recenzija
20. 3. 2024
Feral Forms - Premalignant (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi