RECENZIJE

9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
samozaložba, 2021

Zorya je ljubljanska atmosferična black metal zasedba, ki je sprva delovala kot one man metal band, od marca letos pa deluje kot duo. Vokalistu in multiinstrumentalistu Janu Oblaku se je pridružila Sara Jeremić, ki jo sicer morda poznate iz banda Brezno, pri Zoryi pa Janu pomaga pri pisanju besedil in petju. Jan je v lanskem letu pod imenom Zorya izdal zasedbin prvi izdelek, in sicer EP z naslovom Rusalka, s Saro pa sta njegovega naslednika naslovila kot Primeval in o njem bo tukaj tudi prelitega nekaj imaginarnega črnila.

Primeval se začne s priredbo lastnega komada, in sicer Flies Without the Light. Gre za komad, ki na Rusalki zaseda osrednje mesto izdaje in predstavlja nekakšen intermezzo. Njegova narava je sicer povsem primerna, da se je dvojec odločil, da ga uporabi kot intro nove izdaje. Za Primeval je Flies Without the Light pridobil bolj svež in čist zvok ter nekaj dodatnih minut, tako da je s skorajda sedmimi minutami daleč najdaljši komad recenzirane izdaje. A glede na to, kako se razvija EP s preostalimi, dejansko polnopravnimi komadi, bi osebno tovrstni komad prej pričakoval kot zaključek.

A potem bi bil Primeval morda povsem preveč direkten in brez nekega pravega uvoda ne bi poslušalca ustrezno pripravil na Waterfall, ki me je že s prvim poslušanjem odnesel s seboj čez rob v globino. Komad – kot tudi večji del tega EP-ja – vsebuje izredno nalezljiv, repetitivni groovy pankish ritem, ki je meni zelo všečno podkrepljen z globokim zvenom bas kitare, oboje skupaj pa nas ponese do nečloveškega Janovega krika, ki ne bi mogel predstavljati boljšega nasprotja. Na podlagi slišanega se vedno znova spomnim albuma Jagdheim od Bergthron, čeprav dvomim, da bo ta referenca komur koli kaj dosti pomagala.

Toda po mojem omenjeni komad kljub opisanemu navdušenju še ne predstavlja vrhunca izdaje. Osebno doživim vrhunec na koncu, in sicer s komadom Nature, kjer se Janu na vokalu pridruži Sara s svojim sopranom. Že med Yarilo zveni Jan kot kakšen vran sredi gozdov, ta učinek pa se s Sarino pomočjo le še stopnjuje.

Primeval od Zorye torej ni samo še en black metal izdelek, ki stavi na zibajočo ali zasanjano atmosferiko, temveč dejansko ponudi močne in zanimive riffe, ki me ne uspavajo, temveč me »silijo« k headbanganju. Sem prepričan, da tudi pri vas ne bo dosti drugače.

SORODNE VSEBINE:
29. 3. 2021Zorya po novem kot dvojec! / Novice
8. 6. 2020Zorya - Rusalka (EP) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
23. 6. 2021
Impaled Nazarene - Eight Headed Serpent
Recenzija
18. 6. 2021
Helloween - Helloween
Recenzija
16. 6. 2021
Taake - Avvik (kompilacija)
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
KONCERTI & FESTIVALI
24. 6. 2021
Natt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija
1. 7. 2021
23. Under The Black Sun Open Air 2021
Freilichtbühne Friesack, Nemčija
3. 7. 2021
SkyEye, Britof, Chains
TrainStation SubArt, Kranj
9. 7. 2021
Trnovfest: SickBreed, Macbeth
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
11. 7. 2021
Flat out days 2021 MTB festival
MTB trail center Kočevje