REPORTAŽE

26. 7. 2021

VxPxOxAxAxWxAxMxC / Vulvathrone

Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana / 24. 7. 2021

Po petkovem Jalla Jalla Open Air koncertu na Metelkovi, ki je bil v glavnem (hard)corovsko obarvan, me je še drugi dan zapored želja po živi metal glasbi zvlekla v našo prestolnico. Tokrat na koncert že več kot dodobra poznanih prekmurskih brutaličarjev Vulvathrone in njihovih pobratenih avstrijskih kolegov, goregrinderjev VxPxOxAxAxWxAxMxC oziroma s polnim imenom Vaginal Penetration of an Amelus with a Musty Carrot.

Koncert je bil glede na zvrst žanra in kljub slab(š)i promociji odlično obiskan. Po laični oceni bi rekel, da je bilo vsega skupaj na javni vaji prisotnih okoli 100 ljudi, ki smo se skladno s protikoronskimi ukrepi ustrezno porazdelili po celotni ploščadi pred Centrom slovanskih kultur France Prešeren. Ob morda večji ali boljši obveščenosti javnosti pa bi lahko bilo število poslušalcev oziroma gledalcev še večje in ne samo v veliki meri omejeno na prijatelje in znance bandov, zato na tem mestu vse organizatorje tovrstnih dogodkov vljudno vabim, da o svojih dogodkih in o spremembah v zvezi z njimi pošljejo kratko sporočilo v uredništvo izbranega spletnega časopisa (da, ni nas malo), kjer bomo z veseljem pomagali pri širjenju vašega glasu. No, vsaj pri Paranoidu bomo tako naredili.

Tako, zdaj pa k bandoma. Vulvathrone so Her Man na kitari in vokalu, Dr. Dr. Ek na vokalu, Octopussy na bobnih in Basturbator na bas kitari. In zakaj vam predstavljam člane banda, ko pa sem uvodoma zapisal, da band tako ali tako vsi poznamo? Ker so me njegovi člani tokrat kljub dolgoletnemu poznanstvu presenetili. Dr. Dr. Ek očitno ni samo kar tako izbrano umetniško ime, psevdonim brez vsakega pomena. Vokalist banda, ki zadnje čase nastopa vedno z masko, je izgleda glavca banda, član z najvišjo izobrazbo, ki se je enkrat tekom svojih 11 let v osnovni šoli celo naučil brati. Sicer mu gre branje dosti počasneje z jezika kot opletanje z njim na odru, a to je druga zgodba. Povedati želim, da se je uspel band s pomočjo svojega najbolj izobraženega člana prebiti skozi naš intervju s Čekotom, ki kot organizator deluje v okviru MC Krško in je band ob robu intervjuja izpostavil kot seksističen. Kjer je inteligenca na psu, je stopnja maščevalnosti po navadi najvišja, zato band Čekotu, ki je sedel med poslušalci, ni ostal dolžan. Že kar po prvih dveh komadih, introm We always cum, too fast! in istoimenskim Vulvathrone z aktualnega albuma Whoreification, se je začelo po eni strani besedno obračunavanje s Čekotom in po drugi strani opravičevanje publiki, da band oziroma njegovi člani pač niso seksistični, saj poj...jo načeloma vse kar miga in leze, ne glede na spol torej. Ironično je band med napovedjo komada Reduced To A Sexual Object celo priznal, da včasih pa niti laziti ne rabi. Skratka, drago bralstvo, zapomnite si, Vulvathrone niso seksisti, oni se z enako mero (ne)spoštovanja vedejo do vseh živih bitij. Temu primerno te odrske zajebancije tudi nihče ni zameril, Vulvathrone pa so v znak spoštovanja do najmlajše obiskovalke koncerta, približno 4 leta stare deklice, ob prejemu 5 evrov prostovoljnega prispevka tej podarili en CD. Ni kaj, prijazni, a mnogokrat nerazumljeni fantje.

Podobno kot klavec iz Avstrije in njegova pajdaša oziroma Vaginal Penetration of an Amelus with a Musty Carrot. S pomočjo nastopa Vulvathrone ogreta publika, med katero sta bili v circle pitu najbolj dejavni že omenjenega štiriletnica in njena prijateljica, pri norenju pa so jima pomagali nekateri polnoletni obiskovalci s čupanjem, je z navdušenjem in smehom sprejela avstrijsko goregrind trojico, ki se glasbeno od Prekmurcev najbolj razlikuje po zvoku. Sicer zmoreta oba banda s samo eno kitaro, a jo ima Werner Kniesek dosti globlje ugašeno kot Herman. To seveda proizvede v živo ultra masten zvok, zaradi katerega bi moralo srce vsakega ljubitelja trdih in grobih melodij dvakrat poskočiti od navdušenja. No, vsaj moje je. Pa tudi na splošno je bil zvok Avstrijcev bolj jasen in razločen, a to je pa v prvi vrsti povezano tudi s tem, da imata banda pač različen pristop do teh stvari. Ob živalsko globokem growlu, ki je tudi bil dosti bolje slišen od vokala Dr. Dr. Eka, in s pomočjo bas kitare je nastala zvočna podoba, ki je letos v živo še nisem slišal. Brnenje je dodobra razgibalo slušne koščice in od nekoncertov zaspalo drobovje. K obuditvi tega pa so pripomogli še humoristični vložki pevca Franza Stockreitera (še dobro, da mu ni ime Fritz), ki se je sprva še mučil z angleščino, na koncu pa povsem preklopil na nemščino oziroma tudi poznavalcem tega jezika bolj nerazumljivo narečno različico, medtem ko so za določeno mero smeha poskrbeli še narodnozabavni, polka, tehno in drugi inserti, s katerimi band začini svoje komade. In ker so tako kot Vulviči tudi VxPxOxAxAxWxAxMxC pravi gentlemani, ki vedo, da se na obisk (v drugo državo) nikoli ne pride brez darila, so tudi oni razdelili nekaj svojega mercha. In to kar med koncertom. Uloviti majice ni bilo preveč težavno, malo težje pa je bilo s CD-ji, od katerih menda ni preživela nobena škatla.

Po najdbi pod odrom skritega zaklada (beri: lepega in velikega rdečega jabolka, ki je po najdbi služilo primerjavi z oprsjem polnoletnih obiskovalk), za katerega je bilo dejansko treba splaziti pod oder, in dodatnih dveh komadih je band točno ob 22. uri zaključil sobotno javno vajo v okviru Trnovfesta, obiskovalcem – predvsem nežnejšega spola – omogočil še nadaljnje druženje skupaj z domačimi predvozači, v sproščenih klepetih pa poskrbel še za ščepec smeha več. Čeprav je bil sobotni nastop obeh bandov v marsičem podoben tistemu iz Gornje Radgone izpred slabih dveh let, menim, da s(m)o vsi udeleženci šli domov zadovoljni, saj s(m)o dobili točno to, kar s(m)o pričakovali. In potrebovali.
 
P. S.: Minuli konec tedna sem na obeh obiskanih dogodkih, se pravi na Metelkovi in v Trnovem, med obiskovalci zaznal tudi nekaj otrok. Od teh sta samo dva nosila zaščita za ušesa. Jakost zvoka na tovrstnih dogodkih je zelo visoka, zato dajte starši, ki na koncerte vozite svoje otroke, ki niso dosegli še niti najstniške starosti, ustrezno zaščititi. Ko bodo starejši, vam bodo hvaležni koncertne izkušnje in zaščite sluha. Hvala za pozornost in se opravičujem, da sem na ta način vtaknil svoj nos v stvari, ki me ne brigajo.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
9. 12. 2019Vulvathrone Release Party / Reportaže
17. 8. 2021Brutal Janez Fest, 2. dan / Galerija
17. 8. 2021Brutal Janez Fest, 2. dan / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
25. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
Morost, Agan
Mostovna, Nova Gorica
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
30. 9. 2021
Ambra, Hoba, Decair
Orto Bar, Ljubljana