REPORTAŽE

18. 2. 2016

Behemoth / Abbath / Entombed A.D. / Inquisition

Kino Šiška, Ljubljana / 14. 2. 2016

Le redko se še zgodi, da mi po koncertu oziroma ob začetku pisanja reportaže ni treba pogooglati točnega imena katerega od nastopajočih bandov, saj se ob velikih imenih ekstremne metal scene po navadi pojavijo še imena zasedb, ki jih človek sliši komaj prvič, drugič ali tretjič. V primeru valentinovega koncerta, ki sta ga za nas metalce pripravila Vesela Dihurčka v Kinu Šiška, se je zgodilo prav to, da je našo malo podalpsko deželico obiskalo tako veliko ime, da so ga spremljale zasedbe, ki bi (oziroma so že) sicer manjšo Metelkovo brez težav napolnili tudi sami kot headlinerji.
Če bi bil jaz ali moji kolegi, s katerimi smo obiskali koncert, ob vstopu v dvorano pozornejši, bi na blagajni takoj opazili objavo, da začnejo Inquisition igrati že 15 minut do 7h. No, lahko bi tudi vprašali nekoga na blagajni, a ker smo slepo verjeli natisnjenemu na vstopnicah, smo začetek nastopa dvojice iz ZDA nekoliko zamudili. Dvorana je bila ob njunem nastopu že konkretno napolnjena, ni pa še pokala po šivih, zaradi česar sem se z lahkoto prebil do druge vrste. Prvo so seveda že rezervirali najbolj neutrudni oboževalci Behemoth, ki se cel večer niso odlepili od ograje. Skratka, v drugi vrsti sem imel več kot dovolj prostora, da sem se lahko ob šestih vižah (eno sem očitno zamudil) iz hiše Inquisition pozibal z boki sem in tja ter ob tem še konkretno razgibal vratne mišice. Ameriški duo se je ponovno osredotočil na najnovejši album Obscure Verses for the Multiverse, ob tem pa ponudil še nekaj cukrčkov s preostalih in tako dodobra zaokrožil svojo diskografijo. Zame je bil to pričakovani vrhunec večera, ki je tudi po pričakovanjih zaradi skromne minutaže izpadel prekratko in nadvse sladko.
Drugi band večera je bila edina deathmetalska zasedba v buketu nastopajočih. Entombed A.D. mi zagotovo ni treba posebej predstavljati, čeprav gre za komaj dve leti star band. Zasedba je leta 2014 za seboj pustila ime in kitarista Alexa Hallida ter začela povsem »na novo«. Če pa odmislimo menjavo imena, je band prava starosta na švedski in svetovni death metal sceni, zato ne preseneča obisk, ki ga je bil band deležen. Sicer sem več kot prepričan, da bi si Švedi za vsaj nekaj energije, ki so jo oddajali z odra, želeli tudi, da bi jo publika vrnila nazaj, toda ta se je pač odločila, da bo bolj pasivna kot aktivna – vsaj z vidika glasbe, ki se je igrala, bi pričakoval več. Entombed A.D. so v glavnem ponudili lastne »priredbe«, vmes pa nekaj malega časa posvetili tudi »avtorskim« komadom. Kot nepoznavalca njihove glasbe se me ta kot tudi njihov nastop nista kaj preveč dotaknila.
Z dosti večjo dozo emocij sem spremljal tretji nastop večera, kajti na odru se je pojavil gospod Abbath Doom Occulta osebno. No, danes je še samo gospod Abbath, razlogi za to so nam vsem poznani, kot nam je razumljivo navdušenje in radovednost nad tem, kaj tale gospod dejansko lahko ponudi sam. Enkrat po prvem ali drugem komadu me je kolega vprašal: »Kdo je oni tip tam desno na kitari?« Ker nisem imel pojma, sem mu lahko le hudomušno odgovoril z »Vem, da ni King.« Še zdaj ne vem, kdo je bil drugi kitarist poleg Abbatha, a glede na njegovo vlogo me ni niti za trenutek zamikalo, da bi to informacijo poiskal kjer koli na spletu. Kajti Abbath v živo pomeni Abbath plus nekaj statistov. Omenjeni kitarist je svoje delo sicer opravil povsem profesionalno in dobro, a kot bobnar, ki se je »skrival« za masko demona (mimogrede, maske od Ghost so v živo dosti bolj prepričljive), je svoje delo opravljal povsem nepremično na svojem mestu. Kot že rečeno, sama izvedba ni pešala niti malo, in zato letijo kljub Abbathovim klovnovskim izpadom edine besede kritike na izbor komadov. Ta je bil sicer tako kot pri vseh nastopajočih poznan že pred samim začetkom (zato navajanju posameznih naslovov tokrat ne posvečam nobenega prostora), toda če bi moral izbirati jaz, bi od viž Abbathovega bivšega delodajalca zagotovo izbral kaj drugega. A to je stvar okusa in publika ni kazala znakov, da ji komadi z albuma Sons of Northern Darkness ali All Shall Fall ne bi bili všeč.
Za nastop headlinerja so Behemoth stopili na oder ob dokaj zgodnji pol enajsti uri, toda zame se je navdušenje nad koncertnim večerom zaradi utrujenosti že nekoliko poleglo. Zato sem se odločil, da bom koncert spremljal z večje oddaljenosti, nekajkrat pa sem celo zapustil dvorano, da sem si v preddverju, od koder sem Behemoth še zmeraj odlično slišal, le nekoliko slabše videl, odpočil utrujene noge. Iz tega razloga nastopa Behemoth ne morem na vsej črti opisati s superlativi, čeprav si ta to povsem zasluži. Mislim, da razen njihovega lanskega nastopa na našem največjem festivalu Metaldays Poljakov v zadnjih letih nikoli nisem izpustil, ko so se udejstvovali na kakšnem odru v naši bližini, zato lahko le še enkrat več izpostavim, kako zelo izpopolnjen in izpiljen je postal njihov nastop. Nekatere zna to motiti, sploh kakšni konfeti, zame pa je to le znak bandovega spoštovanja publike, ki se redno udeležuje njihovih nastopov in ji želijo glasbeniki/umetniki z izdelanim šovom ponuditi dodaten razlog za pozitivno koncertno izkušnjo. In kolikor sem spremljal reakcije publike, je bilo dejansko malo nezadovoljnih nad tem, da bi band ponudil preveč, ali takšnih, ki bi se zmrdovali, ker naj bi bil valentinov šov enak tistemu z Metaldays. Morda je nekoga zmotilo tudi to, da je band odigral celotni The Satanist, toda to zopet podkrepi tezo, da se skupina razvija v smer, ki je morda ne bi ubrala, če se ne bi zgodila Nergalova bolezen. Skratka, Behemoth so bili ponovno odlični, in kdor tega ni opazil, jih očitno ne mara zaradi nečesa drugega.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
3. 10. 2014Entombed A.D., Grave, Implode / Novice
12. 9. 2018Abbath / Bæst / Kholn / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
KONCERTI & FESTIVALI
5. 8. 2020
ODPOVEDANO! Headbanger's Holiday 2020
Vallelunga, Pulj, Hrvaška
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Pietra Sonica Fest #12
Osoppo (UD), Italija
7. 8. 2020
ODPOVEDANO! Sauzipf Rocks Festival 2020
Döbriach, Avstrija
7. 8. 2020
STREAM: European Metal Festival Alliance
8. 8. 2020
Morywa, Dickless Tracy
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
10. 8. 2020
ODPOVEDANO! Gold, Rosalie Cunningham
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana