Na današnji dan
1998
King Diamond izdajo osmi album Voodoo
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

22. 5. 2012

Metal Exchange

Spraševal: Aleš Jelovčan
Odgovarjal: SAŠO

26. 5. 2012 si v Kranju lahko ogledate pretežno death/black metal koncert v sklopu koncertne verige Metal Exchange. Njene korenine so pognale na Dunaju, domači bandi, ki smo tam igrali, pa jo širimo v Slovenijo in kmalu tudi druge države. Vendar to ni prvi koncert v sklopu te verige pri nas - prvi povračilni koncert so namreč organizirali Vulvathrone, katerih frontman Sašo Herman je v sledečem mini intervjuju preko spleta spregovoril o sami organizaciji ter namenu tovrstnih dogodkov.

ALEŠ: Konec marca ste v okviru Metal Exchange odigrali koncert v dunajskem Escape Metalcornerju. Kako je izmenjava izgledala skozi vaše oči, kako vas je sprejela publika?
SAŠO: Ker imamo z izmenjavami že precej izkušenj, nam osebno, po počutju, koncert ni predstavljal nič novega. Že nekajkrat smo nastopali na Dunaju v istem lokalu in vedno je bilo dobro. Tudi tokrat se je našlo nekaj novih obrazov, ki so nas prišli pogledat in spletle so se nove prijateljske vezi.

ALEŠ: Kako bi ostalim bandom predstavil idejo Metal Exchange? Predvsem me zanima del obveznosti, ki jih band nase sprejme.
SAŠO: Ideja sama po sebi ni nič novega, saj to stvar počnem že približno deset let. Je pa končno prišla do te sfere, da se je našel nekdo, ki to centralizirano vodi in ima tako rečeno bazo ter izmenjuje kontakte, kar vsekakor pozdravljamo. Dejstvo je to, da bandi, ki mislijo da izdajo CD in so s tem prijela »boga za jajca«, pri trenutni nasičenosti scene nikoli ne bodo prišli nikamor. Da prideš hitreje iz svojega brloga moraš imeti vsaj solidne posnetke svoje glasbe, ki seveda mora imeti neko kvaliteto, ter zlest iz postelje in nekaj narediti zase. Moje priporočilo mladim bandom je: »Tvegajte nekaj svojega časa, začnite sami organizirat koncerte in si izmenjavat koncerte z bandi, ki počnejo isto, tako vas lahko nekdo nekje vidi in vas povabi ven, če boste sedeli doma in si govorili kako ste kul, vas to nikamor ne privede, še najmanj pa v tujino!«
Obveznosti, ki jih band prevzame so sledeče: organizacija koncerta, promocija, nudenje prenočišča, priprava hrane in organizacija pijače, nato še stroškovni del, ki krije drugim bandom stroške. Za stroškovni del lahko samo povem, da sem že večkrat imel izkušnje z bandi, ki so za potne stroške od tebe zahtevali 200 € ,ti pa si od njih dobil 100 €. Takih kupčij ne sklepajte. Najbolj prijazna varianta za oba banda je, da vsak dobi enake stroške, če ti en da 100 € mu daš tudi ti 100 € za potne stroške (seveda obstajajo izjeme, če prihajajo bandi iz zelo revnih držav, v tem primeru je spet odvisno od tebe, koliko si pripravljen za svoj band narediti), ampak v takem primeru dejansko nihče ni oškodovan. Fair play naj bo glavno vodilo. In ne sanjajte o bajnih novcih. Če ste dobri boste zaslužili nekaj denarja s prodanim merchandiseom in vas bo nekdo, ki organizira koncert mogoče naslednjič poklical, kjer boste lahko nekaj malega iztržili.

ALEŠ: V Murski Soboti ste organizirali povračilni koncert. Se organizacija koncerta v okviru tovrstnega sodelovanaj v čem razlikuje od ostalih koncertov z bandi različnih držav?
SAŠO: Lahko povem, da ja, kajti taki bandi, s katerimi izmenjuješ koncerte znajo to tudi spoštovati. Ostali bolj manj. S tem da z nekom prideš do takega sodelovanja, se tudi okrepi prijateljska vez med bandoma, ker če si zgolj organizator in drugi band zgolj band, ponavadi ni takih osebnih stikov.

Tako, teren je torej pripravljen, upam da se prihodnjo soboto vidimo v čimvečjem številu. Predvsem vabljeni člani ambicioznih bandov, saj lahko prihajajoče koncerte vzpostavimo kar na licu mesta v dogovarjanju s kitaristom Horns Of Hattin, ki je hkrati ravno snovalec ideje Metal Exchange.

SORODNE VSEBINE:
23. 4. 2012Wacken Metal Battle / Novice
14. 5. 2005Metal Attack X / Novice
28. 5. 2004Metal Koroška 2004 / Novice
9. 9. 2001Razpis Metal Koroška 2001 / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
21. 7. 2023
Espen Ixtlan (fotograf Satyricon)
KONCERTI & FESTIVALI
24. 2. 2024
Burial, Ensanguinate
Klub eMCe plac, Velenje
24. 2. 2024
Human Host Body, Omega Sun, Guattari, Paranoise, NOAIR
Center mladih Koper
29. 2. 2024
Suicide Silence
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
29. 2. 2024
Hard Rock Night: Guilty Of Joy, Life On Display
Orto Bar, Ljubljana
29. 2. 2024
KoD: Spirits of Stygia, Smedja in Smetke, Čarne Marjetice
Menza pri Koritu, Ljubljana
1. 3. 2024
Thy Light, Afraid of Destiny
Orto bar, Ljubljana