REPORTAŽE

14. 1. 2013

Y / Swedenborg Raum

Dvorana Gustaf, Maribor / 12. 1. 2013

Na drugo januarsko soboto se je v štajerski prestolnici, natančneje v dvorani Gustaf, zgodil prvi »metalski« dogodek svežega leta na mariborskih tleh. In zakaj metalski v navednicah? Jasno, zaradi glasbe, ki je bila ta večer predstavljena. Obe zasedbi, slovenski Y in nemški Swedenborg Raum, sta namreč vse kaj drugega kot čistokrvni podajalec kovinskih zvokov, temveč v svojih skladbah združujeta številne glasbene žanre in podžanre (stoner rock, psihedelični rock, sludge, blues, jazz, hardcore, math metal). Razlog dovolj torej, da sem že pred koncertom stopil v kontakt s trojico iz Slovenije in jih malo povprašal v zvezi z njihovo glasbo, imenom, koncertnimi izkušnjami doma in v tujini ter delovanjem v prihodnosti. Kaj točno je o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti banda povedal bobnar Bojan, ki tako kot ostala dva člana tudi osebno rad posluša metal, najraje Death, sledi nekaj vrstic nižje med opisom njihovega nastopa, sedaj pa se najprej posvetimo nastopu trojice iz Nemčije.
Swedenborg Raum, ki so ime prevzeli po švedskem filozofu Emanuelu Swedenborgu, ki je ta prostor razumel kot prostor med tem svetom in onostranstvom, dejansko zvenijo kot razlaga njihovega imena. V kaotični mešanici psihedeličnega rocka, metala, dooma, stonerja, space rocka, proga, jazza in bluesa poslušalec na trenutke resnično ne ve, kje natančno se nahaja, pri ohranjanju stika z realnostjo pa so bila v soboto zvečer v pomoč predvsem odmevna imena svetovne rock scene (Led Zeppelin in Black Sabbath), ki so občinstvo pozdravljala s kratkih majic kitarista/vokalista Floriana in basista Benjamina. K sreči je bila večji del instrumentalna izvedba Nemcev bolj prepričljiva in suverena kot nagovori basista v angleškem jeziku, kar pa se je pokazalo tudi v odzivih publike, ki je med posameznimi komadi delovala sproščeno zasanjana in tišino med komadi zapolnila z burnim aplavzom. S približevanjem urinih kazalcev proti polnoči (koncert se je namreč pričel s skorajda uro in pol zamude, nekaj do enajstih namesto ob pol desetih) je počasi naraščalo tudi število obiskovalcev, ki so pred nastopom Y že zmerno napolnili dvorano in še bolj ogrevan predprostor.
Krepko čez polnoč je oder zavzela troglava štajersko-prekmurska naveza, ustanovljena leta 2004 in danes sestavljena iz kitarista Marka Borka, basista Andreja Glažarja in bobnarja Bojana Varge. »Ime je plod več prekrokanih noči in je skrito za simbolom Y, ki za nas pomeni neko rast in razvoj. Simbol najdemo tudi povsod v naravi, o njegovem pomenu pa bi se dalo na dolgo in široko filozofirati. Skratka, kakor se pri glasbi nismo ustalili pri nekem določenem žanru, tako se tudi pri imenu nismo omejili na nek določen pomen.« Poleg nenavadnega imena pa prav gotovo tudi izraz matematični metal (»Da igramo matematični metal, ni naša pogruntavščina, tako so nas opisali drugi. Zelo neradi se žanrsko opredeljujemo, verjamemo pa, da ta zvrst dokaj dobro opisuje našo glasbo.«) poskrbi za nemalokateri vprašljivi pogled. Da ta ne zveni niti malo suhoparen, kakor bi lahko človek morebiti sklepal na podlagi imena, je hitro postalo jasno. Avtor te reportaže sem tako imenovani matematični metal večino časa doživljal kot filmsko glasbo, kot napet akcijski film ali triler brez slike. Zato je koncertni nastop Y najbolje spremljati iz mehkega naslonjača oziroma vsaj sede, kar pa je v mariborskem Gustafu tako ali tako zmeraj omogočeno. Iz za noge udobnega sedečega položaja niti ni motilo, da bandu manjka vokalist, ki bi ubesedoval nevsakdanje ritme. A kot pravi Bojan: »Vedno smo bili odprti za vokalno glasbo. Nekaj časa smo tudi aktivno iskali pevca, vendar smo dolgo, naporno in neuspešno iskanje na koncu opustili. Sedaj to prepuščamo usodi. Torej, če nas doleti nekdo, s komer bo zadeva stekla, lahko v bodoče pričakujete tudi besedila.« Kaj bo torej prihodnost prinesla bandu, je zaenkrat še zapisano v zvezdah, dejstvo pa je, da so bile reakcije sobotne publike podobne izkušnjam, ki jih band že ima s slovenskimi obiskovalci svojih koncertov: »Kar se klubske scene tiče, smo igrali že skorajda povsod. V nekaterih klubih je bilo malo ljudi, ki pa so bili zelo odprti in dobri poslušalci. Spet drugod je bilo ogromno ljudi, ki pa so povečini ostali zunaj. Zelo dobre izkušnje imamo s koncerti v tujini, kjer so nas obiskovalci že dostikrat zelo pozitivno presenetili, najboljših odzivov do sedaj pa smo bili deležni v Kyustendilu (Bolgarija), v jazz klubu Porgy & Bess na Dunaju in v Nemčiji.«
Setlista Y: Blizzard, Blessing Alarm, Yuri, brez imena (nova skladba), Vierma (nova skladba), Nichts, Paberek, Om.
Po približno eni uri filmsko zrelih Y je sledil še aftershow z domačim DJ-em in gostom iz tujine, medtem ko se ekipa Paranoida v Gustafa ponovno vrača 25. januarja, ko bodo na istem odru nastopili hrvaški Stribog s številčno podporo iz Avstrije in Slovenije.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
8. 11. 2023Betrayed / Ghastly Ashes / Galerija
10. 11. 2022Satarial / Reportaže
22. 10. 2014Kripl / Nikki Louder / Aikula / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
7. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting Warm Up 2023
Effenaar, Nizozemska
7. 12. 2023
The Dead Daisies
Cvetličarna, Ljubljana
7. 12. 2023
KoD: Nefarious Vermin, Taste of Plague, Defy
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
8. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting 2023
Effenaar, Nizozemska
8. 12. 2023
Mechanical God Creation, Across the Swarm, Little Boys
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
8. 12. 2023
Eurosmith (Aerosmith Tribute)
Orto Bar, Ljubljana