Na današnji dan
1986
Ozzy Osbourne izda album The Ultimate Sin
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

13. 3. 2015

Dienamic / Subliminal Poison

Dvorana Gustaf, Maribor / 11. 3. 2015

Organizator DOM Maribor oziroma Defenders of Metal se je ponovno predstavil v svoji primarni vlogi – v dvorani mariborskega Gustafa je gostil dve mednarodno pestro sestavljeni zasedbi. Kot glavni band večera so nastopili norveški death/thrash metalci Dienamic, v vlogi predvozača pa je oder zasedla slovensko-brazilska naveza Subliminal Poison.
Najava dogodka je bila relativno šibka, mene je doletela na dan dogodka, kaj pa je sicer še dodatno botrovalo slabemu oziroma bolje rečeno nikakršnemu obisku koncerta, pa je veliko vprašanje. Iz druge roke sem slišal – zato gre tudi za povsem nepreverjeno informacijo –, da naj bi študentsko življenje sredi tedna v Mariboru povsem zamrlo. Če je temu tako, potem je tudi povsem jasno, zakaj se na prizorišču ni prikazal noben slučajno mimoidoči. Druga okoliščina, ki pa je zagotovo botrovala odločitvi o neprodaji vstopnic zaradi slabega obiska, je bila velika zabava en dan/noč prej, zaradi katere je potem v sredo počivala celotna Pekarna – tako temno že dolgo ni bilo ob relativno zgodnji večerni uri na parkirišču Pekarne, kjer se je slišalo dogajanje samo iz Gustafa. No, tretji objektivni razlog pa zna biti tudi ponudba. Res, da se je igral metal, a ob današnjih kakovostnih glasbenih skupinah nam že dolgo ni več treba konzumirati vsega, kar je zapisano žlahtni kovini.
V tem oziru si največjo grajo zagotovo zaslužijo Subliminal Poison, čeprav bi pod drugačnimi okoliščinami njihov nastop morda izpadel boljše. Zasedba se je rodila v Braziliji kot trio, nakar sta Erika Dvoršak (vokal, kitara) in David Goes (bas kitara) prišla v Slovenijo, kjer sta se jima pridružila Jurij Čendak (kitara) in David Stibilj (bobni), in zasedba tako trenutno deluje kot kvartet. Kot njihova največja težava na odru se je izkazala neuigranost, saj je bilo možno kljub nepoznavanju komadov (in s pomočjo neposrednega karanja bobnarja s strani Erike) ugotoviti, da ga band na trenutke lomi. Sicer pa je glasbo Subliminal Poison težko kategorizirati ali pospraviti v en žanr, ker se band sprehaja sem in tja od death, thrash metala do metalcora. Definitivno zanimive so bile nekatere Erikine kitarske linije, sicer pa bi si pri dveh kitarah želel več kompleksnosti in manj solaž.
Relativno hitro po nastopu Subliminal Poison so bili Norvežani pripravljeni na predstavitev svojega death/thrash metalcora. Dienamic so začeli dokaj dinamično in udarno. Kot se za moderne bande »spodobi«, ni manjkala prava doza groova, ki je hitro pritegnila k miganju, za nagovarjanje širše publike pa naj bi poskrbel še bolj moderen metalcore. Vokalno se je pevec glavni del gibal malo pod deathmetalskim growlom in malo nad navadnim petjem, glede na temo komada pa je znal ustrezno preklopiti. Ko se je komad začel s hitrim dvojnim pedalom na bobnih, je krulil odločno deathmetalsko, ko pa je zazvenela nežna kitara in napovedala balado, se je tudi vokal približal mehkejšim tonom. Death/thrash metal za odprte duše torej.

SORODNE VSEBINE:
8. 11. 2023Betrayed / Ghastly Ashes / Galerija
20. 9. 2021Mentors / Uporabniki / Reportaže
21. 10. 2014Vreid / Windir / Ulcus / Posthum / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
Reportaža
21. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting 2023, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
23. 2. 2024
Voltumna, Taste of Plague
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
23. 2. 2024
Etienne Von Chelleri, Løben
KIŠD, Izola
24. 2. 2024
Burial, Ensanguinate
Klub eMCe plac, Velenje
24. 2. 2024
Human Host Body, Omega Sun, Guattari, Paranoise, NOAIR
Center mladih Koper
29. 2. 2024
Suicide Silence
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
29. 2. 2024
Hard Rock Night: Guilty Of Joy, Life On Display
Orto Bar, Ljubljana