REPORTAŽE

13. 3. 2015

Dienamic / Subliminal Poison

Dvorana Gustaf, Maribor / 11. 3. 2015

Organizator DOM Maribor oziroma Defenders of Metal se je ponovno predstavil v svoji primarni vlogi – v dvorani mariborskega Gustafa je gostil dve mednarodno pestro sestavljeni zasedbi. Kot glavni band večera so nastopili norveški death/thrash metalci Dienamic, v vlogi predvozača pa je oder zasedla slovensko-brazilska naveza Subliminal Poison.
Najava dogodka je bila relativno šibka, mene je doletela na dan dogodka, kaj pa je sicer še dodatno botrovalo slabemu oziroma bolje rečeno nikakršnemu obisku koncerta, pa je veliko vprašanje. Iz druge roke sem slišal – zato gre tudi za povsem nepreverjeno informacijo –, da naj bi študentsko življenje sredi tedna v Mariboru povsem zamrlo. Če je temu tako, potem je tudi povsem jasno, zakaj se na prizorišču ni prikazal noben slučajno mimoidoči. Druga okoliščina, ki pa je zagotovo botrovala odločitvi o neprodaji vstopnic zaradi slabega obiska, je bila velika zabava en dan/noč prej, zaradi katere je potem v sredo počivala celotna Pekarna – tako temno že dolgo ni bilo ob relativno zgodnji večerni uri na parkirišču Pekarne, kjer se je slišalo dogajanje samo iz Gustafa. No, tretji objektivni razlog pa zna biti tudi ponudba. Res, da se je igral metal, a ob današnjih kakovostnih glasbenih skupinah nam že dolgo ni več treba konzumirati vsega, kar je zapisano žlahtni kovini.
V tem oziru si največjo grajo zagotovo zaslužijo Subliminal Poison, čeprav bi pod drugačnimi okoliščinami njihov nastop morda izpadel boljše. Zasedba se je rodila v Braziliji kot trio, nakar sta Erika Dvoršak (vokal, kitara) in David Goes (bas kitara) prišla v Slovenijo, kjer sta se jima pridružila Jurij Čendak (kitara) in David Stibilj (bobni), in zasedba tako trenutno deluje kot kvartet. Kot njihova največja težava na odru se je izkazala neuigranost, saj je bilo možno kljub nepoznavanju komadov (in s pomočjo neposrednega karanja bobnarja s strani Erike) ugotoviti, da ga band na trenutke lomi. Sicer pa je glasbo Subliminal Poison težko kategorizirati ali pospraviti v en žanr, ker se band sprehaja sem in tja od death, thrash metala do metalcora. Definitivno zanimive so bile nekatere Erikine kitarske linije, sicer pa bi si pri dveh kitarah želel več kompleksnosti in manj solaž.
Relativno hitro po nastopu Subliminal Poison so bili Norvežani pripravljeni na predstavitev svojega death/thrash metalcora. Dienamic so začeli dokaj dinamično in udarno. Kot se za moderne bande »spodobi«, ni manjkala prava doza groova, ki je hitro pritegnila k miganju, za nagovarjanje širše publike pa naj bi poskrbel še bolj moderen metalcore. Vokalno se je pevec glavni del gibal malo pod deathmetalskim growlom in malo nad navadnim petjem, glede na temo komada pa je znal ustrezno preklopiti. Ko se je komad začel s hitrim dvojnim pedalom na bobnih, je krulil odločno deathmetalsko, ko pa je zazvenela nežna kitara in napovedala balado, se je tudi vokal približal mehkejšim tonom. Death/thrash metal za odprte duše torej.

SORODNE VSEBINE:
26. 2. 2024Voltumna / Taste Of Plague / Reportaže
16. 11. 2023Whoresnation / Propad / Reportaže
14. 1. 2013Y / Swedenborg Raum / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
24. 6. 2024
Tolminator Warm Up: Brujeria, Smedja in Smetke
Reportaža
19. 6. 2024
Dekadent in Združeno medvoško gledališče – gledališka predstava Antigona
Reportaža
18. 6. 2024
30. obletnica KC Pekarna: Shanti Nilaya
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
KONCERTI & FESTIVALI
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
27. 6. 2024
Basinfirefest 2024
Spálené Poříčí, Češka Republika
28. 6. 2024
ODPOVEDANO!Cahn Fest 2024
Kipe v Trbovljah
29. 6. 2024
Scorpions
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
29. 6. 2024
Black Ritual Graz 2024: Arkona, Irdorath, Blessmon, Karner, Synkende, Draugr
Explosiv, Gradec, Avstrija