REPORTAŽE

4. 11. 2022

Madness of the Fall IV: Cvinger / Snøgg / Sitis

Klub eMCe plac, Velenje / 31. 10. 2022

Tako, pa je minila moja mala »turneja« za noč čarovnic, v okviru katere sem v petih zaporednih dneh obiskal štiri koncerte, začenši v Mariboru z Nervochaos in Okl's Fruitloops, dvojnim skokom v Ljubljano na Mist, Chains in Løben ter Kamra in Snøgg ter z zaključkom na četrti ediciji Madness of the Fall z bandi Cvinger, Snøgg in Sitis. Moram priznati, da je bilo na koncu že skorajda enako naporno, kot je bilo zabavno, toda štirje koncertni večeri z vsega skupaj samo dvema tujima nastopajočima bandoma pričajo o tem, da se slovenska metal scena ponovno prebuja in hkrati postaja vedno bolj kakovostna.

Sicer nisem rabil te potrditve še v Velenju, sem jo pa dobil. Seveda ne s prvim nastopajočim, ker je ta prišel iz Zagreba. S tem mu pa ne zanikam kakovosti, ki sem jo vsekakor zaznal. Pa tudi glasbeno so se Sitis izkazali kot všečni, pa čeprav so v Velenje pripotovali brez vokalista. V dogovoru z organizatorjem je padla odločitev, da je band dovolj zanimiv, da lahko izvede koncert tudi z enim članom manj. Menda smo se tako jaz kot vsi ostali bolj redki navzoči med njihovim nastopom spraševali, kako bi band zvenel z vokalistom oziroma kakšni vokali bi spremljali njihov hiter in brezkompromisen black metal. Odgovor je bil vsaj zame na dlani: zlovešče kričeč in nič drugega. Sitis so me instrumentalno večino nastopa spominjali na norveške velikane Gorgoroth, zaradi česar sem imel o vokalih podobne ideje. Le ob prehodih ali upočasnitvah je trojica delovala dokaj progresivno in bolj samosvoje, zaradi česar ji je bilo težje nalepiti kakršno koli etiketo. Razen morda post black metal. A to le začasno, dokler ni ponovno zagrmela nevihta. V primerjavi z ostalima nastopajočima bi Hrvati znali vzpostaviti kakšno vzporednico s Cvinger, če bi nastopili z vokalistom.

Kot drugi nastopajoči band sem drugi večer zapored na odru gledal eksperimentalne black metalce Snøgg. Za razliko od ljubljanskega koncerta so bili v Velenju krajši za 20 minut oziroma tri komade in niso imeli tehničnih težav. Slednja okoliščina jim je omogočila, da so kot kvartet z gostujočim vokalistom in violinistom v celoti zaigrali svoj aktualni album Dan, ko je vrag vzel šalo. To je vključevalo tudi zadnji noise del, ki me je ob splošni utrujenosti kar močno uspaval. In še: zaradi slabše uglasitve govorjenja posameznih likov je ta del mestoma izpadel nerazumljivo in zaradi tega manj prepričljivo. Še dobro, da so sledili trije nalezljivi in energični komadi, med katerimi je bil Bogdan Voda, ki vedno dvigne razpoloženje na vrhunec. Nič drugače ni bilo tokrat, ko smo v prvih vrstah složno čupali skorajda deset minut skupaj, kolikor znaša prirejena oziroma z izsekom komada Leave No Cross Unturned od Darkthrone obogatena različica omenjenega komada Bogdan Voda. Zaključni pagan/folk instrumental z bandovega dema, med katerim vokalista zamenja violinist, ki prevzame vodilno vlogo, pa je prinesel še eno menjavo vzdušja več, medtem ko se rajanje ni kaj dosti umirilo.

Po zadnji menjavi večera so kakšnih deset do pol dvanajst nastopili še Cvinger. Samo predvidevam, da je band kot uvodni intro uporabil Chapter 1: Conjuration of the Dead God z aktualnega celovečerca Embodied in Incense, saj sta temu sledila naslovni komad in meni najljubši komad Beheading the Desert Prophet. Nato je bil čas za predstavitev prvega od treh novih komadov, ki jih je band ta večer delil z nami. S prvim nam je dal vedeti, da bo prihajajoči album ponovno vseboval clean vokale, medtem ko jih ostala dva komada nista. Je pa band z vsemi tremi potrdil, da bo prihajajoči album nekakšno logično nadaljevanje že omenjenega ploščka Embodied in Incense, pri čemer se bo na novem albumu večina vrtela okoli komada Slava. Ta se je izkazal kot zelo razgiban in nalezljiv, zaradi česar bi znal biti glavni »hit« oziroma nosilec celotnega albuma. Med vsega skupaj 40-minutnim nastopom, ki je obsegal osem komadov in zajel tudi demo Monastery Of Fallen ter izpustil prvenec The Enthronement ov Diabolical Souls, se je na novo sestavljena zasedba uspela predstaviti z novim kitaristom Ožbejem, ki je znan po svojih hitrih prstih v zasedbi Thraw, medtem ko novega basista še nismo spoznali, saj je četverica nastopila s posnetim basom. V mojih očeh oziroma ušesih to ni skazilo nastopa, bo pa seveda naslednjič prijetno opazovati band v polni postavi. Sploh z ozirom na to, da bo naslednjič morda že izdan nov album. Če pa ne prej, pa zagotovo v Mariboru na Brutal Janez Festu.

Po obveznem nakupu mercha, s katerim sem letošnjo noč čarovnic kar dodobra povečal svojo zbirko kratkih majic slovenskih bandov, in nekoliko daljšem pogovoru s »šefom« od Cvinger, je minil še en prijeten koncertni večer. Hvala vsem vpletenim!

SORODNE VSEBINE:
22. 9. 2023Snøgg to nedeljo v Gradcu! / Novice
13. 9. 2023Snøgg / Intervju
1. 7. 2014Cvinger / Snøgg / Kholn / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
Reportaža
4. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 1. dan
Reportaža
30. 5. 2024
Steelfest Open Air 2024, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija