REPORTAŽE

14. 2. 2012

Obsidian Chamber / Almost Rage / Vasectomy

MIKK, Murska Sobota / 11. 2. 2012

Nepoznavanje nastopajočih ter predvsem aktualne zimske razmere so bile razlog, da sem se za obisk devetindvajsete ponovitve Metal Klavnice v Murski Soboti odločil tako rekoč v zadnji minuti. Tokrat so v okviru Metal Klavnice nastopili lokalci Vasectomy, Koprčani Almost Rage ter Obsidian Chamber iz Avstrije. Slednji so zamenjali sprva napovedane headlinerje Horns Of Hattin (prav tako iz Avstrije), ki so zaradi bolezni bobnarja morali (ponovno) odpovedati svoj debitanski nastop v Sloveniji.
Po skorajda dvakrat daljši vožnji kot ponavadi sem nekaj pred dvaindvajseto prispel pred murskosoboški grad, kjer se nahaja koncertno death metal središče Prekmurja in ki je gostil že marsikatero veliko ime podzemlja. Tokrat sem parkiral kar neposredno ob gradu. Tišina, ki ga je obdajala, pa ni bila posledica v debelo snežno odejo zavite narave ali slabe obiskanosti, temveč ji je botrovalo dejstvo, da se je koncert pričel ob napovedani uri in da sem jaz zamujal. Zaradi mraza je bila blagajna prestavljena v notranjost dvorane, tako da sem ob čakanju na žig že lahko spremljal prvi akt ter največje presenečenje večera, Vasectomy.
Po pričakovanjih je bila obiskanost zelo dobra. Publika je bila deljena na starejše obiskovalce, ki so odrsko dogajanje spremljali iz druge polovice dvorane in mlajše obiskovalce, ki so zavzeli sprednji del dvorane, kjer so kraljevali do konca nastopa death metal brutalnežev. Po nastopu se je izkazalo, da je ta skupina najbolj zagretih privržencev prišla podpreti svoje prijatelje, ki so v soboto nastopili v živo komaj drugič oziroma prvič pred domačo publiko. Toda odrska neizkušenost se tem prekmurškim mladcem sploh ni poznala. S sproščenostjo in humorjem, ki ju sicer poznamo od Vulvathrone, so se sprehodili skozi deset pesmi dolgo setlisto, na koncu pa z isto mero humorja pri Hermanu »izprosili« še en komad. Ta komad so si mladci tik pod odrom tudi povsem zaslužili. Dvajsetglava množica, med katero je bilo tudi kar nekaj deklet, ki na oko niso tehtala več kot petdeset kilogramov, je namreč uprizarjala mosh pit, circle pit, wall of death, čupiranje, skupinsko čupiranje ... Manjkal je samo še stage diving, ki ga je nadomestilo skupinsko čupiranje na odru. Kot poslastico in zaključek nastopa so Vasectomy napovedali komad od Slayer, od katerega je bil prepoznaven samo začetni kitarski riff z Raining Blood, nakar je sled originalnega komada zabrisalo brutalno hitro šopanje, legendarni riff pa se je ponovil samo še enkrat.
Pričelo se je pospravljanje oziroma pripravljanje odra za nastop thrasherjev Almost Rage, ki so s podobno lahkotnostjo kot Vasectomy stopili pred razgreto publiko. Koprčani so pred kratkim izdali svoj prvenec Almost there..., ki so ga skoraj v celoti predstavili v živo. Manjkal je samo komad Denied Dreams. Sicer pa je kvartet svoj melodični thrash predstavil izredno profesionalno in dinamično. Poleg glasbene izvedbe je za največ zabave poskrbel pevec Edi, ki mu »Cepotovi« (Dickless Tracy) blazni pogledi gredo dobro od ... hm, oči. Sicer pa so me Koprčani z glasbenega vidika kljub originalnosti večkrat spomnili na velikane Metallica. Ta primerjava temelji zgolj na trenutke podobni barvi glasu pevca ter nekaterih redkih podobnih kitarskih linijah, kar sploh ni bilo moteče in dvomim, da s strani banda nameravano (ali pač?). Kakor koli že, band je imel vso podporo tedaj nekoliko manj številčne publike, za vsak glasen odziv na predstavljeno pa se je znal primerno zahvaliti. Po slabi uri nastopa je oder zapustil drugi in zadnji slovenski akt.
Po kratki pavzi okoli petnajst minut so oder zavzeli melodični black/death metalci Obsidian Chamber. Kot že uvodoma povedano so ti izredno kratkoročno vskočili namesto Horns Of Hattin. Po slabi novici bobnarja na dopoldan nastopa je pevec/kitarist pri Horns Of Hattin ter gostitelj prvega koncertnega dogodka pod imenom Metal Exchange, mednarodne izmenjave manjših, underground bandov, v okviru katere so prejšnji konec tedna na Dunaju med drugim nastopili slovenski thrasherji Keller, na hitro prepričal člane svojega drugega banda k »izletu« v Slovenijo. Spontanost odločitve je sicer pomenila realizacijo koncerta s podobnim headlinerjem, vendar pa je tudi pomenila nekoliko krajši nastop, saj Avstrijci niso imeli dosti časa za priprave. Nalogo so kljub vsemu opravili dobro in prepričljivo, čeprav je v času njihovega nastopa publika postala že občutneje redkejša. Kar po drugi strani tudi ne preseneča, saj je prekmurska prestolnica znana kot deathmetalska metropola Slovenije, ki druge zvrsti spoštuje, vendar nekoliko manj ljubi. Manjša »ljubezen« je botrovala slabšemu številu glasbenih navdušencev pod odrom, toda tisti, ki so ostali do konca, so bili vidno zadovoljni. Tako tudi stara mamica, ki se je že med nastopom Almost Rage prebila v prve vrste, medtem ko ji je vidno bolj sedla glasba Avstrijcev. Po sedemkrat »Schwanzlutschstation« in enkrat »Zugabe« je bilo odrskega dogajanja konec, tako Obsidian Chambers kot publika pa smo se opravili vsak v svoj kot dvorane z nasmeškom zadovoljstva na obrazu.
Preden sem zapustil prizorišče zločina, sem pograbil še letak z napovedjo druge izmenjave Metal Exchange, ki bo 24. marca na Dunaju, tokrat s slovenskimi Vulvathrone (sobotnimi gostitelji), ekstremneži Watch My Dying iz Madžarske, poganskimi vikingi Dark Sin iz Avstrije ter progresivnimi black/death metalci Dismal Lumentis prav tako iz Avstrije.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
29. 2. 2024
Suicide Silence
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
29. 2. 2024
Hard Rock Night: Guilty Of Joy, Life On Display
Orto Bar, Ljubljana
29. 2. 2024
KoD: Spirits of Stygia, Smedja in Smetke, Čarne Marjetice
Menza pri Koritu, Ljubljana
1. 3. 2024
Noise Wagon Vol. 11: Civilian Thrower, Proudhon, Restos Humanos, Kontrau, Narkan
Binario 9, Viale Miramare 51, Trst, Italija
1. 3. 2024
Thy Light, Afraid of Destiny
Orto bar, Ljubljana
1. 3. 2024
Undecroft, Dekapited, Violentor
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor