INTERVJUJI

18. 7. 2012

Classified

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: DOMEN

Classified so mlada thrash metal zasedba iz Medvod, ki se je razvila iz bivše zasedbe z imenom Deadline. Drugače kot v časih Deadline se Classified posvečajo pisanju lastnega materiala, za seboj imajo že tudi izdajo prvega demo posnetka ter nekaj uspešnih predstavitvenih koncertov. Kaj zanimivega se še dogaja z bandom in kakšne so ambicije te mlade zasedbe nam je zaupal kitarist Domen Jamnik.

DEJAN: Classified ste se sprva imenovali Deadline. Ko je takratni pevec zapustil band, ste se odločili za spremembo imena in glasbe. Je bil on edini član, ki se je zamenjal od bivše zasedbe iz leta 2009?
DOMEN: Ne, ni bil edini član. Takratni bobnar Kristjan Škofljanec je sedaj pevec, njegovo mesto za bobni pa je zasedel nov član, Sebastjan Kralj.

DEJAN: Kako pa se je spremenila vaša glasba v primerjavi z Deadline?
DOMEN: Začeli smo delati na avtorskem materialu in končno definirali svoj stil.

DEJAN: Ker ste relativno mlad in še nepoznan band, bi te prosil, če vas lahko na kratko predstaviš. Kdo je pri vas najmočnejša gonilna sila, kdo največja kreativna duša, ki skrbi za glasbo in besedila?
DOMEN: Smo thrash metal skupina Classified iz Medvod. Skupaj smo začeli ustvarjati leta 2009 in imeli kar nekaj uspešnih koncertov pod imenom Deadline. Ob menjavi pevca smo se odločili začeti z novim imenom Classified in seveda novimi komadi. Januarja letošnjega leta smo začeli in tudi končali s snemanjem demo plošče s štirimi komadi. Poleg že omenjenega Kristjana Škofljanca (vokal) in Sebastjana Kralja (bobni) skupino sestavljamo še Blaž Orehek (ritem kitara), Tilen Sušnik (bas kitara) Domen Jamnik (solo kitara). Gonilna sila smo pravzaprav vsi, eni malo bolj, drugi malo manj. Za glasbo skrbiva Kristjan in jaz, za besedila pa poskrbi Blaž.

DEJAN: Danes torej kot Classified ne preigravate glasbe, ki je nekoč nastala pod imenom Deadline?
DOMEN: Ne, ne preigravamo, ker pod imenom Deadline nismo ustvarili nič avtorskih skladb, ampak smo le preigravali priredbe.

DEJAN: Aprila letos ste v samozaložbi izdali istoimenski EP s štirimi pesmimi. Kje ste se imeli možnost v živo predstaviti z novim avtorskim materialom?
DOMEN: Kot prvo bi poudaril, da gre za demo. V živo smo ta demo predstavili v medvoškem Jedru, v okviru koroške turneje s tremi avstrijskimi bandi in slovenskimi Panikk na Jesenicah (klub K.D.A.J.) ter v ljubljanskem Rogu.

DEJAN: Čeprav demo posnetek Classified vsebuje le štiri pesmi, dosega dolžino okoli dvajset minut, kar je za thrash metal ponosna minutaža. Ste zavestno osredotočeni na pisanje daljših komadov, ali so ti tekom procesa ustvarjanja po naravni poti postali tako dolgi?
DOMEN: Pesmi so po naravni poti nastale tako dolge, sedaj pa delamo na tem, da bi bile malo krajše.

DEJAN: Kakšne koncertne načrte še imate za letošnje leto? Načrtujete dodatne predstavitvene koncerte dema tudi na domačih tleh? Je morda že kaj konkretno dorečeno?
DOMEN: Tako je, na domačih tleh smo ga že malo predstavili, intenzivneje ga bomo lahko še jeseni, ko je boljši čas za takšne koncerte. Konkretno pa je za sedaj dorečen koncert čez mejo, in sicer 13. julija v Haunt Clubu v Bad Bleibergu (Avstrija).

DEJAN: Ko sva ravno pri koncertih … Letos ponovno številna velika imena thrash scene koncertirajo po Evropi. Si osebno obiskal katerega od njihovih koncertov?
DOMEN: Obiskal sem žal samo Megadeth, za več koncertov ni bilo ne časa ne denarja.

DEJAN: Osebno thrash metal zmeraj najprej povežem z Metallico in Slayer. Kateri so ti ljubši? Zakaj?
DOMEN: Oba banda sta dobra, čeprav mi je Metallica všeč samo do Black albuma, Slayer so pa Slayer – brez besed!

DEJAN: Kateri band ti je sicer najbolj pri srcu in koliko te ljubezni ti uspe prenesti v glasbo Classified?
DOMEN: Najbolj pri srcu so mi Heathen, Negligence, Nevermore, Pantera, King Diamond, Metalsteel. Veliko te ljubezni mi dejansko uspe prinesti v glasbo Classified.

DEJAN: Če si morda obiskal koncert Soulfly: kakšno je tvoje mnenje o trenutni koncertni pripravljenosti nekoč velikega Maxa Cavalere?
DOMEN: Žal koncerta nisem obiskal. Sem pa od drugih obiskovalcev koncerta slišal, da se je njegov nastop zelo poslabšal, toda to je že nekakšna stalnica pri legendah iz osemdesetih. Poleg tega ne razumem, kako lahko za desetminutni pogovor zaračuna kar 100 evrov.

DEJAN: Izdaja demo posnetka z dolžino EP-ja je komajda za vami, pa že delate na novem materialu. V kakšni obliki bo ta izšel? Kaj točno načrtujete: še en EP ali morda album?
DOMEN: Nismo še čisto prepričani, v kakšni obliki bo ta material izšel, vendar načrtujemo album.

DEJAN: Že imate založbo zanj? Ali želite ostati neodvisni?
DOMEN: Zaenkrat bomo ostali neodvisni.

DEJAN: Glede na kratek časovni razmik bo naslednja izdaja prvi dokaj podobna? Ali pač?
DOMEN: Vsi štirje na demu izdani komadi bodo zagotovo tudi na naslednji izdaji, vendar predrugačeni in izboljšani. Se pa trudimo, da naslednja izdaja ne bi bila podobna demu.

DEJAN: Kaj meniš o besedilih v slovenskem jeziku? Prednost/slabost?
DOMEN: Če ciljaš na tujino, so slovenska besedila slabost, če pa nameravaš ostati v Sloveniji, so slovenska besedila zagotovo prednost.

DEJAN: Za konec še kakšno posebno sporočilo za vse bralce Paranoida?
DOMEN: Tebi se zahvaljujem za intervju, sicer pa še enkrat hvala vsem, ki nas podpirate!

Classified

ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj